Blog

Voel jij je ook wel eens opgesloten?

 

Vind je het lastig eigen keuzes te maken, omdat je aan normen, waarden en de verwachtingen van anderen wilt voldoen. Je bent te veel gericht op de mensen om je heen in wat zij willen in plaats van jezelf de vraag te stellen: “wat wil ik”. Je durft je grenzen niet aan te geven, omdat je bang bent voor de gevolgen. Je bent bijvoorbeeld bang dat de ander boos op je wordt, of je afwijst. Je voelt je verantwoordelijk voor de boosheid of afwijzing van de ander. Daarom geef je niet aan wat je zou willen en je uit je gevoelens niet. Je past je eigen gedrag aan en bouwt een muur om je heen om niet te laten merken dat je geraakt bent en jouw grens is gepasseerd. Je trekt je terug in je burcht.

Je burcht is een veilige plek waar jezelf niet hoeft te laten zien. Met aangepast gedrag houd je stand in je burcht. Wat je laat zien is gedrag waar je eigenlijk niet achter staat, zoals weglachen, het er niet meer over hebben, emotioneel reageren, doorgaan, negeren, jezelf wegcijferen. Dit kan heel lang goed gaan, totdat je op een dag merkt dat je munitie op is en je burcht geen stand meer kan houden. Je beseft dat je ongelukkig en eenzaam bent daar in je burcht. Op dat moment ervaar je gebeurtenissen in je leven als een heftige aanval en weet je niet meer hoe je jezelf moet verdedigen. Je loopt vast.

Het wordt tijd dat je de muren om je heen afbreekt. Dit begint met jezelf bewust af te vragen wat jij wilt als anderen met hun gedrag en opmerkingen je grenzen overschrijden. Of als je meer tijd en energie ergens in steekt dan redelijk is, omdat je anderen niet wilt teleurstellen. Of als je onvoldoende ruimte voor jezelf vraagt, omdat je aan bepaalde verwachtingen wilt voldoen. Wees je bewust dat je elke keer weer een keuze hebt of je jezelf achter de muren van je burcht wilt verschuilen, of dat je jouw werkelijke gevoelens wilt uiten. Met het uiten van je werkelijke gevoelens geef je jouw grenzen aan en breek je de muren van je burcht af. Je zult merken dat anderen in je omgeving wellicht moeten wennen, maar dat het merendeel het op prijs stelt dat je duidelijke bent over je grenzen. Op het moment dat je beter je grenzen kunt aangeven, zal je meer zelfvertrouwen uitstralen, word je zichtbaarder en krijg je automatisch meer respect en waardering vanuit de omgeving.

 

 

 

GWOON PROBEREN

Gratis en vrijblijvend kennismaken vind ik belangrijk. Jij moet een goed gevoel hebben. Vertrouwen en veiligheid ervaren om je zorgen bij mij neer te leggen. Aan het eind van het kennismakingsgesprek (1 uur) vertel ik wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact met mij op voor nadere uitleg.

Spiegelen met honden

Naast de werkvormen die ik in kan zetten is een unieke werkvorm spiegelen met honden. Honden zijn meesters in het lezen van gedrag, houding, emoties en intenties van mensen. Ze zijn eerlijk, oprecht en oordelen niet. Dit maakt ze zo ontzettend geschikt om mee te werken bij coaching.
Lees meer
Kijk naar jezelf door de ogen van de hond