Blog

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Mijn patronen, gewoontes en doelen zijn de afgelopen maanden behoorlijk op de proef gesteld. Dat wat ik begin 2020 had voorgenomen met mijn B&B en coachingspraktijk heb ik bijgesteld. Mijn dromen en doelen zijn er nog steeds. Misschien een beetje anders dan begin 2020, maar dat is niet erg. Ik ben enthousiast en heb voldoende inspiratie om de 2e helft van 2020 ermee aan de slag te gaan!

En ik neem de uitspraak van Pippi Langkous mee:

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.

Een uitspraak die je aanmoedigt om nieuwe dingen gewoon te gaan doen. Ook al weet je niet zeker of het lukt.

Wat kunnen we van Pippi leren?

1. DURF EIGEN KEUZES TE MAKEN

Pippi is autonoom. Ze doet precies waar ze zin in heeft en het maakt haar niet uit wat mensen denken. Haar werkelijkheid is gebaseerd op plezier maken en doen wat je wilt, zonder iemand te kwetsen. “Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort.” Pippi laat zich niet beperken door de gebaande paden.

Als volwassenen zijn wij vaak een stuk minder vrij om eigen keuzes te maken dan we denken. We houden vaak –bewust of onbewust- teveel rekening met ‘wat er van ons verwacht wordt’ of met ‘hoe het hoort’. Dat kan ons enorm beperken in onze creativiteit en onze mogelijkheden. Bedenk eens welke keuzes je zou maken als alles kon en niemand keek?

2. VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN EN OORDEEL NIET 

Pippi twijfelt nooit aan zichzelf en durft anders te zijn. Met haar stijve, oranje vlechten, grote schoenen en verschillende kleuren kousen valt ze op, en is ze een buitenbeentje. Ze trekt zich echter niets aan van wat anderen denken en is tevreden met zichzelf. Ze veroordeelt ook niemand. Iedereen is uniek en ze behandelt iedereen hetzelfde, zowel mens als dier. Pippi is overtuigd van haar kwaliteiten en leeft in het moment.

Waren wij maar zo barstensvol zelfvertrouwen! We leren echter al vrij jong om aannames te doen. Het bedenken van scenario’s waarin dingen fout gaan, zorgt voor onnodige angst voor iets wat nog niet gebeurd is en waarschijnlijk helemaal niet gaat gebeuren. Stel dat ik het niet kan, wat als ik faal, etc. Hoe fijn zou het zijn om geen angst meer te voelen om nieuwe dingen te proberen, of beter, te gaan doen?!

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ is een goede om als mantra te gebruiken. En als je in gedachten toch een worst case scenario aan het uitdenken bent (Wat gebeurd er als het niet lukt?), zorg dan dat je ook het best-case scenario uitwerkt (Wat als het wel lukt?).

3. DENK IN OPLOSSINGEN EN TOON LEF

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je beren op de weg ziet? Er is weinig dodelijker voor je creativiteit dan eerst te bedenken waarom iets onmogelijk is. Probeer in je leven een aantal regels van creatief denken uit: Nooit ‘ja maar’ antwoorden, maar ‘ja en’ zeggen. Zo borduur je voort op een idee zonder dat je eerst de onmogelijkheden belicht. Dat vergroot de kans op onverwachte en verrassende ideeën.

Dus..

Wat ga jij doen? Denk jij dat je het ook wel kan?

GWOON PROBEREN

Gratis en vrijblijvend kennismaken vind ik belangrijk. Jij moet een goed gevoel hebben. Vertrouwen en veiligheid ervaren om je zorgen bij mij neer te leggen. Aan het eind van het kennismakingsgesprek (1 uur) vertel ik wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact met mij op voor nadere uitleg.

Spiegelen met honden

Naast de werkvormen die ik in kan zetten is een unieke werkvorm spiegelen met honden. Honden zijn meesters in het lezen van gedrag, houding, emoties en intenties van mensen. Ze zijn eerlijk, oprecht en oordelen niet. Dit maakt ze zo ontzettend geschikt om mee te werken bij coaching.
Lees meer
Kijk naar jezelf door de ogen van de hond